Etiketter

lørdag den 18. juni 2011

Fødselsdagsboller

Jeg har forsøgt mig med flere forskellige udgaver af fødselsdagsboller men vender altid tilbage til Ilses boller.

2½ dl mælk
50 g gær
125 g smeltet margarine
50 g sukker
½ tsk. kardemomme
500 g mel

Lun mælken og smelt margarinen heri og så rør gæren i. Husk at mælken og margarinen må ikke være for varm. Tilsæt sukker, kardemomme og mel og ælt dejen sammen. Lad den hæve ½ time og tril dejen til boller, der efterhæver 15-20 min. Pensl dem med vand eller mælk og bag dem ca. 12 min. ved 225 grader.

De er bedst hvis de bliver spist lune, så bag dem gerne ca. ½ time før de skal serveres.

Tilføjelse: Nedenstående boller er bagt lidt anderledes. Jeg har ikke smeltet margarinen. Jeg har æltet den meget bløde margarine ind i dejen og det blev de faktisk meget bedre af, så det vil jeg gøre fremover.





Gulerodsboller

Endnu en opskrift på de her fantastiske boller hvor man er fri for at ælte dejen!

Man kan med fordel halvere mængden af gær og sætte dejen i køleskabet natten over. Næste morgen skal bollerne bare sættes på bagepladen og direkte i ovnen.

2 dl vand
50 g gær
2 spsk. sukker
1 tsk. salt
2 æg
1 dl creme fraiche eller lign.
1 dl solsikkekerner
3-4 revne gulerødder (ca. 200 g)
ca. 500 g mel

Rør gæren ud i vandet og tilsæt sukker, salt, æg, creme fraiche og gulerødder og rør rundt. Tilsæt mel og rør den ud i dejen. Lad den hæve min. ½ time og sæt derefter dejen på bagepladen med to skeer og bag bollerne ca 20 min. ved 200 grader.

fredag den 17. juni 2011

Indbagt kylling

Her er en god opskrift på indbagt kylling. Jeg brugte 400 g kyllingeinderfilet og det passer fint med mængden af dej.

80 g mel
60 g kartoffelmel
1 tsk. bagepulver
1½ dl vand
2 tsk. olie
90 g sesamfrø
½ tsk. spidskommen
Salt og peber
Olie til stegning


Bland mel, kartoffelmel og bagepulver og pisk kraftig mens vandet kommes i. Tilsæt olie, sesamfrø, spidskommen, salt og peber og rør godt. Dæk det til med plastfilm og lad det trække 15 min.

 Vend kyllingen i dejen og steg det i rigelig olie til kyllingen er gennemstegt, ca. 8 min på hver side.

Læg kyllingen på et stykke køkkenrulle, så det overskydende olie kan dryppe af.

torsdag den 16. juni 2011

Verdens bedste chokoladekage

Amerikansk chokoladekage som ikke fås bedre!

Smuldredej:
125 g mel
105 g brun farin
1/2 tsk. kanel
90 g koldt smør
140 g hakket chokolade

Dej:
235 g mel
60 g kartoffelmel
60 g kakao
1 tsk. bagepulver
1 tsk. natron
125 g smør
250 g sukker
3 store æg
315 g creme fraiche
1½ tsk. vanilie essence

Jeg havde ikke nok creme fraiche, så jeg brugte vanilieyogurt fra Cheasy og det blev kagen bestemt ikke dårligere af.

Bland smuldredejen ved at gnide det mellem fingrene indtil det danner store krummer. Bland den hakkede chokolade i og stil det til side.

Tag en skål og bland mel, kartoffelmel, kakao, bagepulver og natron.

I en anden skål piskes smør og sukker indtil det er luftigt. Tilsæt æggene et ad gangen og tilsæt derefter melblandingen ad 2-3 gange. Kom til sidst creme fraiche og vanilie essence i og pisk til det er ensartet.

Kom det i en bradepande (ca 23 x 33 cm) og fordel smuldredejen ovenpå.

Sæt det i ovnen ved 180 grader i ca. 40 min.

Pias boller med hytteost

Disse boller kan laves i alverdens variationer. Jeg bruger bare en blanding af det mel jeg har i skabet og nogle gange river jeg en gulerod i eller kommer solsikke- og/eller græskarkerner i.

150 g grovvalsede havregyn
7 dl vand (en rest kærnemælk er rigtig godt til at erstatte noget af vandet)
50 g gær
200 g hytteost
1 spsk. olie
1½ spsk. sukker
1 tsk. salt
Mel

Hæld havregyn og vand i en skål og lad det trække 15 min. Rør herefter gæren ud deri. Tilsæt så hytteost, olie, sukker og salt og rør godt. Herefter tilsættes der mel, men kun så meget at der stadigv kan røres med en ske.
Lad det hæve min. en time, men det bliver kun bedre af at hæve længere. Gerne 3-4 timer.
Sættes på en bageplade med en ske.
Bages ca. 20 min ved 200 grader.

Mine opskrifter

Her begynder rækken af mine favoritopskrifter, således at jeg ikke behøver at skrive dem ned og aflevere dem til folk, der spørger efter dem. Fremover vil de blive lagt herind og så kan I se dem her.

Jeg vil forsøge at tage billeder efterhånden som jeg får lavet opskrifterne, så I kan se hvordan det ser ud, når det er færdigt.

Som man nok kan se af billederne, går jeg ikke så meget op i, hvor fine billederne bliver. For mig er maden omdrejningspunktet, så der er ikke så meget styling på billederne.